FF Aktuálně 27. 11. 2019

Třicet let humanitních věd ve svobodné společnosti (prohlášení Asociace děkanů filozofických fakult ČR)

V těchto dnech si připomínáme třicáté výročí sametové revoluce. Pro humanitní a sociální vědy je obzvlášť významné, neboť za komunistického režimu byly výrazněji než jiné obory postiženy personálními čistkami, ideologickými deformacemi a umlčováním nepohodlných názorů.

Jako děkani filozofických fakult českých univerzit chceme v souvislosti s tímto výročím především poděkovat všem, kdo v předlistopadovém období udržovali odbornou a etickou úroveň bádání, všem, kdo před třiceti lety přispěli ke znovunabytí svobody, a všem, kdo se po listopadu 1989 v naší zemi podíleli na obnově humanitních a sociálněvědních oborů.

Oceňujeme spolupráci s orgány veřejné správy, vědeckými a kulturními institucemi, médii a soukromými firmami, která se, často prostřednictvím našich absolventů, v uplynulém třicetiletí úspěšně rozvinula a mnohostranně obohatila českou společnost a kulturu.

Vyzýváme veřejné činitele, aby při stanovování vzdělávacích a výzkumných priorit a hodnotících kritérií vždy důsledně brali v potaz specifika humanitních a sociálních věd a jejich svébytný celospolečenský přínos. Pro tvorbu vzdělávací politiky nabízíme svou součinnost a expertní vklad.

Hlásíme se ke spoluzodpovědnosti za českou společnost a zavazujeme se nadále se intenzivně podílet na jejím rozvoji šířením vzdělanosti a kultury, formováním veřejné debaty, posilováním aktivního občanství a odborně fundovaným řešením mnohačetných výzev, jimž Česká republika v dnešním globalizovaném světě čelí.

v Hradci Králové, 25. 11. 2019

za Asociaci děkanů filozofických fakult ČR

Mgr. Jan Prouza, Ph.D.                                         doc. PhDr. Michal Pullmann, Ph.D.
děkan Filozofické fakulty UHK                            děkan Filozofické fakulty UK